Τα Νέα Σε Τίτλους :
15
Ιουλίου

Δυτική Οχθη: Ονειρο ή Εφιάλτης.

Κατηγορία Απόψεις

Το ξακουστό Σόχο είναι μια περιοχή στο κεντρικό Λονδίνο που συνδυάζει πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα το Σόχο ήταν βασιλικό πάρκο που ανήκε στο παλάτι του Γουάιτχολ, το μεγαλύτερο παλάτι της Ευρώπης, που αργότερα καταστράφηκε από πυρκαγιά. Η περιοχή παραχωρήθηκε σε κάποιους κόμηδες που προσπάθησαν να την αναβαθμίσουν, αλλά δεν κατάφεραν να τραβήξουν τις ανώτερες τάξεις.
Τους επόμενους αιώνες το Σόχο σταδιακά παρήκμασε, εν μέρει επειδή οι πιο εύποροι κάτοικοι το εγκατέλειψαν κι έτσι δεν αναβαθμίστηκε ξανά, αντίθετα με τις γύρω συνοικίες. Τον 19ο αιώνα, καμπαρέ και οίκοι ανοχής άρχισαν να ανοίγουν στην περιοχή, δίνοντας στο Σόχο τη φήμη ενός επικίνδυνου και περιθωριακού μέρους.
    Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές η σκέψη μου αμέσως έκανε βόλτα στην εικόνα των Δυτικών Προαστίων της Αθήνας που τόσο μοιάζει στην περιγραφή. Το ερώτημα που μου δημιουργήθηκε σαφές και ίσως απλοϊκό.
    Μπορεί να αποτελεί παγκόσμια διαπίστωση ότι οι αστικές περιοχές είναι η πρωταρχική πηγή δημιουργίας αγαθών και το κέντρο της κοινωνικής και πολιτιστικής δημιουργίας και ανάπτυξης μιας χώρας.
Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι οι αστικές περιοχές πλήττονται από προβλήματα που έχουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Τα σημαντικότερα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα των μεγάλων αστικών περιοχών της χώρας μας είναι γνωστά. Η υψηλή ανεργία, η αυξανόμενη εγκληματικότητα, τα τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα, η σοβαρή έλλειψη αστικού πρασίνου σε συνδυασμό με τη συνεχή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα.
Γιατί όμως η ένταση των προβλημάτων δεν είναι η ίδια για όλες τις περιοχές ενός μεγάλου αστικού χώρου  και συσσωρεύονται στην  Δυτική Αθήνα?
Ισως γιατί οι « κόμηδες που προσπάθησαν να την αναβαθμίσουν, αλλά δεν κατάφεραν να τραβήξουν τις ανώτερες τάξεις» ,όπως στο Σόχο του Λονδίνου?
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι  να προωθήσει πολιτικές και δράσεις που άπτονται όλων των αναπτυξιακών τομέων όπως Αθλητισμός, Απασχόληση, Ασφάλεια, Ενέργεια, Κοινωνική πολιτική, Μεταφορές, Οικονομία, Παιδεία. Περιβάλλον, Πολιτική προστασία, Πολιτισμός, Ψυχαγωγία, κ.ά.
Οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Ανάργυρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ζεφυρίου, Ίλιου,  Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου τι έκαναν?
Ο «λαϊκός πολιτισμός» έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή  με τις αστικές  συνήθειες και προνόμια άλλων περιοχών που δεν ανήκουν στην Δυτική Οχθη.
Μήπως το απόλυτο τίποτα είναι αυτό το οποίο έχουν αποδεχθεί οι κάτοικοι των Δυτικών Προαστίων και έχουν περιοριστεί να βιώνουν ?

 

Επίμαχος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 22:59
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Facebook LikeBox